SV650.org - SV650 & Gladius 650 Forum



SV Talk, Tuning & Tweaking Discussion and chat on all topics and technical stuff related to the SV650 and SV1000
Need Help: Try Searching before posting

Reply
 
Thread Tools
Old 03-02-10, 07:23 PM   #1
5hort5
Member
 
5hort5's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Warrington
Posts: 872
Default Regulator chat thread.

OK, it's been a interesting day, I went to get my tyres fitted from F&P and to start with my battery was a bit flat so I charged it for 30 mins, stuck it on the bike and it fired, I went for fuel a mile away and it started again no probs, I went the 35 odd miles to F&P had my tyres fitted and it started fine. On the way back it was snowing so I had my lights on, I got to within half a mile of my house, pulled up at a set of traffic lights and didn't keep a bit of throttle on and it stalled (see carb related problem thread), anyway, the battery was dead, starter would just turn but wouldn't fire, not enough power, so I ended up pushing my bike home in 1/2 inch of snow - not fun and not best pleased.

Anyway! below is a chronilical log of events and volts from this evening:

5:20pm - Bike wont start - Battery out of bike and on the table - 12.18 Volts
5:35pm - Battery charging using a 12v 300ma charger - 12.64 volts
6.06pm - Still charging - 12.82 volts
6.32pm - Finished charging (well enough to start the bike) - 12.87 volts

6.36pm - Battery on the bike and started up
  • at 2k rpm 13.26 to 13.35 volts
  • at 5k rpm 13.20 volts
  • lights on 12.60 volts at 1.5k rpm
  • 1 minute later this has dropped to 12.34 volts
  • just the side lights on and not the main lights 12.95 volts
  • after 30 seconds it has climbed to 13.10 volts with just sides
  • after another 30 seconds climbed to 13.19 volts at 1.5k rpm and 13.14 volts at 5k rpm

Next I switched the lights off and left it idling and it got upto 13.40 volts then it dropped back to 13.15 volts and stayed there for about 20 seconds then jumped to 13.38 volts then climbed to 13.41 volts and then dropped back to 13.15 volts (no rpm changes)

Turned the ignition off and it was 12.97 volts and after a smoke it had dropped to 12.88 volts.

I'll leave it attached and see how much it drops. (or should I do something else)

so it seems that turning my lights on kills the battery, the bulbs are Phillips X-tremes H4's 12v 60/55 watt. I tend to like riding with my lights on which isn't going to work but what am I up against here, knackered battery, Reg Rec issue, bad earth, cables rubbing or all of the above.

What should I do next?

Many Thanks
5hort5 is offline   Reply With Quote
Old 03-02-10, 07:48 PM   #2
Taipan
Member
 
Taipan's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Basildon, Essex
Posts: 785
Default Re: Electrics

I would think its your reg/rectifier. When running you should see 13.8 - 14.4v no matter what load you put on. My old Blade would run all ady with the lights off and keep the battery charged as per normal. Put the lights on and it would just drain the battery down. Needed a new reg/rectifier and all was well again.
Taipan is offline   Reply With Quote
Old 03-02-10, 08:20 PM   #3
beabert
Member
Mega Poster
 
beabert's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Redditch
Posts: 1,513
Default Re: Electrics

join the club lol, im after a cbr rectifier as we speak, except my problem is high voltage, 17 volts!
beabert is offline   Reply With Quote
Old 03-02-10, 08:26 PM   #4
noob-saibot
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Electrics

Yep id say reg rec failing.

I know its not the end of the world if you dont, im sure a new one would be fine but for probably less money you can upgrade your system to a mosfet reg rec, either an FH08 from recent cbr's etc or an FH10 from zx10/14 fjr1300 etc. Bit of wiring and bobs your uncle.

Just did my curvy with an FH010 as I couldn't ride with my main beams on. Now I get 14.7 at idle and 14.5 with lights. No fluctuation even throughout the rev range

Not too sure what the story is if its a pointy though.
Here's a fault finding guide to help..
http://www.electrosport.com/technica...ding-guide.php
  Reply With Quote
Old 03-02-10, 08:32 PM   #5
5hort5
Member
 
5hort5's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Warrington
Posts: 872
Default Re: Electrics

ah well, day time riding only then, thanks for the input chaps and I'll be fighting with you beabert on ebay lol

So it's the reg rec, has anybody compiled a list of what will fit straight on, what'll fit with a few mods and what'll fit but you need to have a phd in bikes (like YC)? I feel a post trawl coming on if no ones has.
5hort5 is offline   Reply With Quote
Old 03-02-10, 08:38 PM   #6
beabert
Member
Mega Poster
 
beabert's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Redditch
Posts: 1,513
Default Re: Electrics

You want a mosfet one, thingy above just named the 3 that most use. The fh008 one from the cbr is small like the svs and will fit in the same space, the fh0012 wont you will have to move it, the fh010 im not sure.

fh008 is cheapest 2006 cbrs onwards.

They are all indentical to connect its just the plugs that are different.
beabert is offline   Reply With Quote
Old 03-02-10, 08:39 PM   #7
beabert
Member
Mega Poster
 
beabert's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Redditch
Posts: 1,513
Default Re: Electrics

you just keep your mitts of the ones i bid on lol

http://eviltwinsbk.com/forumz/index.php?topic=276.0
beabert is offline   Reply With Quote
Old 03-02-10, 08:47 PM   #8
5hort5
Member
 
5hort5's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Warrington
Posts: 872
Default Re: Electrics

What's fh00XX beabert, is that the model or year of the honda or something completely different?
5hort5 is offline   Reply With Quote
Old 03-02-10, 08:50 PM   #9
noob-saibot
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Electrics

It the coding thats stamped on the bottom of the reg rec. Has nothing to do with year or make of bike.

If you do get an FH010 or a FH012, as beabert said they wont fit where the original is. My FH010 now lives in the pillion seat storage happy out. Have had the bike out for hours and then checked it and it was barely warm if at all, so its fine there imo

Last edited by noob-saibot; 03-02-10 at 08:52 PM.
  Reply With Quote
Old 03-02-10, 08:54 PM   #10
beabert
Member
Mega Poster
 
beabert's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Redditch
Posts: 1,513
Default Re: Electrics

yep as above, so make sure the model number starts with an f, that way you know its a better quality mosfet. 2007 onwards on a cbr have the fh008and some 2006's

yamaha r1 / fj for the fh 12
zx10 zx14 for fh 10
beabert is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Photo Comp - Chat Thread 5hort5 Photos 1153 04-09-18 06:48 AM
welsh TT weekend away (take 2) Banter / Chat thread hovis South & West Surfers 452 13-10-09 04:00 PM
North Wales Rideout #4 thread - Please use this for chat Luckypants The Border Patrol 287 26-11-08 09:44 AM
SV Ecosse Glencoe Massacre chat thread Lissa Rideouts & Meetings 66 23-07-08 01:30 PM
Booking chat thread. rictus01 2007 Annual Rideout 110 27-06-07 02:15 PM


All times are GMT. The time now is 08:01 PM.


Powered by vBulletin® - Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.